Op 2 september werd de verkeersproblematiek op Verlorenkost in Westerlo-centrum op de gemeenteraad geplaatst. Onze coalitiepartner NVA stelde daarbij voor aan de gemeenteraad om te beslissen tot de voorlopige verkeersinrichting van deze straat. Gezien er op 4 september een inspraakvergadering werd georganiseerd vond CD&V het wijzer om ook de mening van de Westelse bevolking af te wachten. Dit voorstel van CD&V werd gevolgd door de gemeenteraad. Gelukkig maar want op de inspraakvergadering kon geen éénsgezindheid worden vastgesteld tussen buurtbewoners, leerlingen, school, ouders, OCMW, marktkramers noch marktbezoekers. Rekeninghoudend met alle informatie en zonder onnodig tijdsverlies werd uiteindelijk beslist tot drie proefopstellingen die gedurende elk 6 weken zullen worden uitgetest. Deze proefopstellingen gaan van start op maandag 30 september en zijn de volgende:

  1. Aan de kant van de Sint Lambertusstraat wordt de Verlorenkost afgesloten voor auto's. Vanuit de Kaaibeeksedijk is verkeer in beide richtingen mogelijk. Op woensdagvoormiddag, bij het begin en einde van de schooltijd, wordt de Verlorenkost ook aan de Kaaibeeksedijk volledig afgesloten voor auto's;
  2. Eénrichtingsverkeer in Verlorenkost voor auto's behalve op woensdagvoormiddag. De rijrichting is Kaaibeeksedijk, Verlorenkost, Sint Lambertusstraat. Op woensdagvoormiddag wordt Verlorenkost ter hoogte van de Sint-Lambertusstraat, afgesloten voor auto's en is er, vanuit de Kaaibeeksedijk, verkeer mogelijk in beide richting. Echter, bij het begin en einde van de schooltijd, wordt de Verlorenkost volledig afgesloten voor auto's;
  3. Eénrichtingsverkeer in Verlorenkost, 7 dagen op 7. Er zullen op woensdag geen marktkramers meer staan op op de Sint-Lambertusstraat tussen Verlorenkost en De Merodedreef. Er geldt éénrichtingsverkeer in Verlorenkost en op woensdagvoormiddag in de Sint Lambertusstraat tussen Verlorenkost en de Merodedreef. De rijrichting is Kaaibeeksedijk, Verlorenkost, Sint Lambertusstraat, De Merodedreef.

Elke opstelling heeft niet alleen zijn voor- en nadelen maar lijkt ook zijn voor- en tegenstanders te hebben. Filip Verrezen: "CD&V is er voor de hele Westelse bevolking en verkiest om geen voorkeur te geven aan één van de opstellingen maar de resultaten van de proefopstelling af te wachten. Eens deze resultaten gekend zijn, kan de opstelling worden gekozen die het meest rekening houdt met de belangen van de marktkramers, de marktbezoekers, leerlingen, school, ouders, OCMW, de buurtbewoners, kortom van iedereen."